Ontvang het gratis online inspiratiemagazine →

Mediterrane aardappeltjes in de schil

Ben je ook benieuwd hoe je geroosterde aardappelen maakt die van buiten heerlijk krokant zijn en van binnen zacht? Zoek niet verder, want met dit recept voor mediterrane aardappeltjes in de schil kan het niet mislukken! We laten de schil om de aardappel, want juist daarin zitten de meeste vezels. Bovendien zorgt de schil ervoor dat tijdens het koken de wateroplosbare vitamines niet verdwijnen.

Ingrediënten Mediterrane aardappeltjes in de schil

voor 4 personen (bijgerecht)

  • 1 kilo biologische aardappeltjes (vastkokend of iets kruimig)
  • 30 ml extra vergine olijfolie
  • 4 teentjes knoflook, gepeld en een beetje platgeslagen
  • 2 takjes rozemarijn
  • snuf zout (niet té zuinig)
  • zwarte peper

1. Was de aardappels. Snijd ze eerst in de lengte doormidden en vervolgens in blokjes van een aantal centimeter.

2. Breng een pan met een laag water aan de kook en kook hierin de aardappels 7 minuten. Giet daarna af laat even afkoelen in een vergiet.

3. Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.

4. Doe de (lauwwarme) aardappels in een kom en voeg zout, peper, knoflook en olijfolie toe. Meng goed door elkaar.

5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de aardappelblokjes erover.

6. Voeg de takjes rozemarijn toe.

7. Rooster de aardappeltjes in circa 30 minuten tot ze goudbruin zijn. Schep de halverwege even om.

 

Variatietip: Vervang rozemarijn ook eens door tijm of voeg als je van pikant houdt chilipeper toe!
  1. Snijd de wortel, bleekselderij en ui fijn. 
  1. Verwarm de olijfolie in een soeppan en smoor hierin de fijngehakte groente tot ze beetgaar zijn. Voeg halverwege de knoflook toe.  
  1. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng het aan de kook.  
  1. Voeg de cannellinibonen toe en laat dan nog 5 minuten zachtjes pruttelen.  
  1. Schep de helft van de soep uit de pan en pureer dit fijn met een blender of staafmixer.  
  1. Giet terug en roer goed door.  
  1. Snijd de aardappel in kleine blokjes van een 1/2 cm en voeg deze samen met de orzo in de soep. De aardappel en de orzo hebben  ongeveer 10 tot 12 minuten nodig om gaar te worden (check ook de kooktijd van de pasta op de verpakking). Roer zo nu en dan door.  
  1. Voeg 5 minuten nadat je de orzo en de aardappel in de pan hebt gedaan, de spinazie en de verse kruiden toe.  
  1. Verdeel over de borden, giet er een straaltje extra vergine olijfolie overheen en voor de liefhebbers geraspte Parmezaanse kaas en een draai zwarte peper.