Ontvang het gratis online inspiratiemagazine →

Spaghetti met amandelpesto

Dit is een ideaal recept als je weinig tijd hebt om te koken. Net even anders dan anders, ontzettend smaakvol en gezond. Tip: Hoe rijper de tomaten, des te smaakvoller de pesto!

#voedingsweetje

Amandelen worden verbouwd in het Middellandse Zeegebied (van oorsprong afkomstig uit Azië). De amandel zit boordevol gezonde vetten (enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren), vitamine E en vitamines uit het B-complex. Verder bevat het onder andere betacaroteen, magnesium, calcium en ijzer. Het is rijk aan eiwitten en bevat geen gluten. Je kunt je voorstellen dat het eten van amandelen veel gezondheidsvoordelen geeft.

Om er een aantal te noemen:

  • Amandelen verlagen het LDL (slechte) cholesterol en verhogen het HDL (goede) cholesterol (onverzadigde vetzuren)
  • Samen met de onverzadigde vetzuren helpt ook vitamine E het risico op hart- en vaatziektes te verminderen
  • Versterkt botten en tanden (calcium)
  • Ze bestrijden bloedarmoede (ijzer)

Ingrediënten

  • 320 gram volkoren spaghetti
  • 500 gram rijpe tomaten
  • 50 gram blanke amandelen 
  • 15 gram verse basilicum
  • 3 à 4 el geraspte pecorino romano
  • 5 el extra vergine olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper

  1. Rooster de amandelen in een koekenpan (zonder olie) tot ze goudbruin zijn en laat afkoelen. 
  2. Was de tomaten en kruis ze aan de bolle kant in. Leg de tomaten in kokend water tot het velletje begint los te komen. Haal ze er met een schuimspaan uit en laat afkoelen (bewaar het water). Ontvel de tomaten en snijd doormidden. Verwijder de zaadjes, eventueel het harde stukje in het midden en het kroontje. Hak het vruchtvlees fijn. 
  3. Doe de amandelen, de knoflook en het basilicum in de keukenmachine of vijzel. Puls tot een grove pasta. Doe beetje bij beetje de olie erbij. Voeg de helft van de fijngehakte tomaten toe, de pecorino en puls nog even kort zodat alles gemengd is. Breng verder op smaak met zout en een beetje peper. 
  4. Voeg eventueel nog extra water toe aan de pan waarin de tomaten hebben gezeten. Voeg als het kookt zout toe en de spaghetti. Houd een beetje kookwater apart en giet de spaghetti af zodra deze al dente/ gaar is. 
  5. Doe de pasta weer terug in de (warme) pan van het vuur af roer de pesto erdoorheen. Voeg zo nodig een beetje kookwater toe. Meng ook de rest van de gehakte tomaten door de pasta. 
  6. Dien meteen op en rasp er voor de liefhebbers nog wat pecorino en zwarte peper overheen.
  1. Snijd de wortel, bleekselderij en ui fijn. 
  1. Verwarm de olijfolie in een soeppan en smoor hierin de fijngehakte groente tot ze beetgaar zijn. Voeg halverwege de knoflook toe.  
  1. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng het aan de kook.  
  1. Voeg de cannellinibonen toe en laat dan nog 5 minuten zachtjes pruttelen.  
  1. Schep de helft van de soep uit de pan en pureer dit fijn met een blender of staafmixer.  
  1. Giet terug en roer goed door.  
  1. Snijd de aardappel in kleine blokjes van een 1/2 cm en voeg deze samen met de orzo in de soep. De aardappel en de orzo hebben  ongeveer 10 tot 12 minuten nodig om gaar te worden (check ook de kooktijd van de pasta op de verpakking). Roer zo nu en dan door.  
  1. Voeg 5 minuten nadat je de orzo en de aardappel in de pan hebt gedaan, de spinazie en de verse kruiden toe.  
  1. Verdeel over de borden, giet er een straaltje extra vergine olijfolie overheen en voor de liefhebbers geraspte Parmezaanse kaas en een draai zwarte peper.