Ontvang het gratis online inspiratiemagazine →

Tzatziki

Tzaziki is een typisch gerecht uit de traditionele Griekse keuken. Het is heel gemakkelijk om te maken en je geeft veel gerechten er een lekkere smaak mee. Gebruik deze lekkere frisse tzatziki saus bijvoorbeeld om rauwe groenten of reepjes pitabrood in te dippen, bij vlees, vis of geroosterde aardappeltjes!

#voedingsweetje

(Griekse) yoghurt is net zoals bijvoorbeeld Parmezaanse kaas, feta en kefir, een gefermenteerd zuivelproduct. Hoewel meer onderzoek nodig is, zijn er duidelijke aanwijzingen dat gefermenteerde zuivelproducten extra gezondheidsvoordelen te bieden, zoals het bevorderen van een gezond microbioom (darmbacteriën) alsook het bevorderen van je weerstand. Heb je het gevoel dat je lactase uit zuivel niet goed kunt verdragen? Zure melkproducten, zoals karnemelk, yoghurt en kwark bevatten minder lactose dan gewone melkproducten en worden daarom beter verdragen!

Ingrediënten Tzatziki

voor 4 personen 

  • 1 komkommer
  • zout
  • 2 knoflookteentjes, uitgeperst (meer knoflook mág ook!)
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 500 ml Griekse yoghurt
  • bosje dille (15 gram), fijngehakt
Tzaziki ingredienten - gezonde recepten - mediterraan dieet

1. Rasp de komkommer met een grove rasp.

2. Meng er een flinke snuf zout doorheen en wring de komkommer uit in een fijne (kaas)doek. Er zal flink wat vocht uitkomen! Dat is belangrijk, zodat de consistentie van de tzatziki niet te dun wordt

3. Meng alle ingrediënten door elkaar.

4. Dek af en laat de tzatziki minimaal een half uur in de koelkast staan.

5. Giet er bij het serveren nog een extra straaltje olijfolie overheen.

  1. Snijd de wortel, bleekselderij en ui fijn. 
  1. Verwarm de olijfolie in een soeppan en smoor hierin de fijngehakte groente tot ze beetgaar zijn. Voeg halverwege de knoflook toe.  
  1. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng het aan de kook.  
  1. Voeg de cannellinibonen toe en laat dan nog 5 minuten zachtjes pruttelen.  
  1. Schep de helft van de soep uit de pan en pureer dit fijn met een blender of staafmixer.  
  1. Giet terug en roer goed door.  
  1. Snijd de aardappel in kleine blokjes van een 1/2 cm en voeg deze samen met de orzo in de soep. De aardappel en de orzo hebben  ongeveer 10 tot 12 minuten nodig om gaar te worden (check ook de kooktijd van de pasta op de verpakking). Roer zo nu en dan door.  
  1. Voeg 5 minuten nadat je de orzo en de aardappel in de pan hebt gedaan, de spinazie en de verse kruiden toe.  
  1. Verdeel over de borden, giet er een straaltje extra vergine olijfolie overheen en voor de liefhebbers geraspte Parmezaanse kaas en een draai zwarte peper.